Energetski pregledi i energetski certifikati

 

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade i obavezno ga trebaju posjedovati postojeće zgrade javne namjene i sve novoizgrađene zgrade.
Ostale zgrade koje se iznajmljuju ili prodaju moraju imati energetski certifikat od 2013. godine.

Na temelju izračuna specifične godišnje potrebne toplinske energije za grijanje, zgrada se svrstava u razred energetske potrošnje, od A+ razreda s vrlo niskom potrošnjom toplinske energije (≤15 kWh/m2), do G razreda s najvećom potrošnjom energije(>250 kWh/m2).
Energetski certifikat za nove zgrade izdaje se na temelju podataka iz projektne dokumentacije. Za postojeće zgrade prije izdavanja energetskog certifikata potrebno je provesti detaljan energetski pregled.

Energetska certifikacija učinkovit je i snažan marketinški instrument koji kupcu nekretnine pruža uvid u kvalitetu zgrade sa stajališta potrošnje energije i budućih troškova korištenja koje može očekivati te može značajno utjecati na cijenu nekretnine odnosno njenu tržišnu vrijednost.
Certifikacija je zakonska obveza u Republici Hrvatskoj, a za njeno neprovođenje propisane su kazne u rasponu od 10.000 do 150.000 kuna.

Možemo Vam ponuditi usluge certifikacije Vaših nekretnina, preglede tehničkog sustava i sustava automatskog reguliranja i upravljanja te energetske pregleda javne rasvjete. Iskustvo naših zaposlenika glavni je adut koji garantira Vaše zadovoljstvo.